Onze Impact in Actie

Gap-analyse bij Ongewenst Gedrag (MUMC+)

Gap-analyse bij Ongewenst Gedrag (MUMC+)

Inzicht krijgen in ongewenst gedrag binnen de zorg met een Gap-analyse en gerichte interventies op cultuur, processen en organisatie.

Industrie

Ziekenhuiszorg

Locatie

Maastricht UMC+

Jaar

2018

Periode

12 maanden

Overzicht

Gap-analyses voor Gerichte Aanpak.
Verhelderen van hiaten (“Gaps”) op het niveau van de cultuur (medewerker), processen en structuur (organisatie) en het inzetten van gerichte interventies.


Inzichten

In hoogrisico-afdelingen zijn uitgebreide gap-analyses uitgevoerd naar aanleiding van incidenten rondom ongewenst gedrag. Hierbij werken teams, management en andere betrokkenen samen om een volledig beeld te krijgen van de situatie en de ernst ervan te beoordelen. De analyse brengt hiaten (“gaps”) in kaart op het gebied van cultuur (medewerkers), processen en structuur (organisatie).

Gerichte Interventies voor Duurzame Verbetering

De interventies richten zich op drie pijlers:

  1. Herkennen en voorkomen: Proactieve maatregelen om ongewenst gedrag te signaleren en te vermijden.

  2. De-escaleren en voorkomen: Effectieve technieken om situaties te beheersen en escalatie te voorkomen.

  3. Nabehandeling: Ondersteuning en herstel na incidenten.

Het vertrekpunt is leren en verbeteren op basis van specifieke triggers en zichtbare gaps. Deze maatgerichte aanpak vervangt de traditionele standaardtrainingen en sluit beter aan bij de unieke behoeften van teams en organisaties. Zo wordt sociale veiligheid versterkt en een duurzame verbetering gerealiseerd.


Resultaten

Met de veelheid aan informatie is goed inzicht verkregen in de huidige processen, cultuur en structuur; war gaat het goed, en waar moet het beter. Voorbeelden zijn aanpassingen in ICT-systeem, meer betrokkenheid beveiliging en opzetten van juiste communicatie over wie, wanneer, waarvoor en hoe betrokken moet worden.

7

Hoogrisico-afdelingen

30

Interviews uitgevoerd

40

Verbeteracties opgesteld

Wat Onze Klanten Zeggen

Wat Onze Klanten Zeggen

Hoe ZorgSense organisaties helpt om echte verandering te realiseren en duurzame groei te stimuleren.

  • ZorgSense verzorgde een inspirerende bijscholing voor de tutoren van het skillslab MUMC+. Met duidelijke voorbereiding en interactieve werkvormen creëerden ze een veilig leerklimaat. Deze krachtige methode wordt nu vaker toegepast om betrokkenheid en inzicht te bevorderen.

    Marion Huijsmans – Bosch

    Opleidingscoördinator MUMC+

  • ZorgSense leidde de ontwikkeling van twee V&VN competentieprofielen met natuurlijke sturing, diepgaande kennis en een verbindende aanpak. Hun scherpe oog voor proces en mensen zorgde voor een prettige samenwerking en sterke, toekomstbestendige profielen.

    Sjaak Thijssen

    Duovoorzitter V&VN

  • De scholingen van ZorgSense worden hoog gewaardeerd. Gerard is een ervaren, kundige trainer die theorie en praktijk combineert en meedenkt in mogelijkheden, ook buiten de standaard scholingen. Kortom, een fijne samenwerking!

    Marja Hensen

    Coördinator Stichting de Overburen

  • Gerard is enorm betrokken en gedreven. Met een duidelijke visie op zorg- en organisatieontwikkeling inspireert hij anderen. Zijn positieve instelling en humor werken aanstekelijk—hij ziet mogelijkheden waar anderen obstakels zien en neemt mensen moeiteloos mee in verandering.

    Bestuurder bij Vitala+

Klaar voor de volgende stap?

Ontdek hoe ZorgSense jouw organisatie kan ondersteunen bij groei, verandering en ontwikkeling in de gezondheidszorg.

Klaar voor de volgende stap?

Ontdek hoe ZorgSense jouw organisatie kan ondersteunen bij groei, verandering en ontwikkeling in de gezondheidszorg.

Klaar voor de volgende stap?

Ontdek hoe ZorgSense jouw organisatie kan ondersteunen bij groei, verandering en ontwikkeling in de gezondheidszorg.